Als perfectionisme je bakken tijd en energie kost! Wanneer is het goed genoeg?

Dingen goed willen doen, of het nou gaat over mijn werk, over het huishouden of over het schrijven van deze blog, het zit in me! Een mooie eigenschap die me ver brengt. Maar helaas zit er ook een keerzijde aan. Heel snel wil ik dat iets perfect is; zo perfect dat ik er geen verbetering meer voor weet en dat het helemaal klopt! En stiekem mogen anderen er dan ook niets op aan te merken hebben. En dat het vaak veel tijd en energie kost? Dat is dan maar zo! Herkenning? Dit wordt ook wel perfectionisme genoemd. Het woordenboek noemt het ook wel: ‘’het streven naar volmaaktheid’’. Waarom is het zo belangrijk om iets perfect te doen? Ik denk dat de grootste reden is dat het moeilijk is om te accepteren dat wij niet volmaakt zijn en om onze kwetsbaarheid te ervaren. Perfectionisme kan namelijk controle geven, een bepaald gevoel van onaantastbaarheid. Of een reden is dat anderen zien ‘hoe goed’ wij zijn en het willen ontvangen van waardering. Allemaal redenen die niet gek zijn en die ik ook herken!

Het is alleen zo dat we met onze perfectionisme maar één kant van onszelf laten zien: de mooie en goede kant! Hiermee onthouden we de ander iets van het mens-zijn, namelijk onze kwetsbaarheid en imperfectie. Want dat is toch ten diepste wat we allemaal ervaren? De wereld, wij mensen, we zijn niet perfect. En hoeveel rust en voldoening geeft het om dat te accepteren!

Laatst was ik de boekenkast op kleur aan het indelen en ik was maar aan het puzzelen: ‘moet dat boek nou links of rechts van dat ene boek? Ik wilde het weer perfect hebben met als gevolg dat het niet zomaar eventjes die boekenkast op kleur indelen was, maar dat ik er al lang mee bezig was. Opeens was ik daar zo klaar mee, want voor wie moest dat nou zo perfect zijn? Mijn man zou het waarschijnlijk toch niet zien als dat ene blauwe boek niet rechts maar links zou staan van een ander blauw boek. En wat dan nog? Als hij wel zou zien dat het niet helemaal perfect zou zijn, dan was dat maar zo! Ik wilde er niet meer tijd en energie aan besteden en op de hoofdlijnen vond ik het goed. Ja, goed genoeg! Ik was tevreden. En vast staan sommige boeken niet op de goede plaats, maar dat vind ik niet erg. Tevredenheid en de acceptatie dat het niet perfect is, geeft mij meer voldoening en rust.

Wil jij ook meer gaan leven met ‘goed genoeg’ in plaats van bakken tijd en energie te steken in iets perfect doen? Stuur me een berichtje! Ik vind het fijn om jou te ontmoeten!

 

Blog