De weg van knop tot bloem..

Ik ben Lisanne Eggebeen, 25 jaar, gelukkig getrouwd en moeder van een prachtige dochter. Bloeien en stralen zijn woorden die me blij maken. En tja, hierin gebied de eerlijkheid me om te zeggen dat dit niet iets is wat altijd zomaar lukt. Terugkijkend op mijn leven ben ik als een knop opengegaan tijdens de opleiding Social Work aan de Christelijke Hogeschool in Ede. In verbinding staan met de ander en de ander verder helpen, was mijn drijfveer voor deze opleiding. Niet alleen heb ik veel geleerd over de mens en problematieken, maar ook veel over mezelf. Wie ben ik? Waar ben ik goed in? Waarom doe ik zoals ik doe? Waarom lukken bepaalde dingen me niet? Zomaar enkele vragen waar ik antwoorden op gekregen heb. Angst om te falen was voor mij een grote blokkade om voluit te kunnen leven en tot bloei te komen. Veel was ik bezig om de dingen perfect te doen, waardoor ik weinig ruimte had om te kunnen genieten.

In 2019 ben ik begonnen met de studie Ervaringsgerichte Pyschosociale Hulpverlening en Gestalts Gezinstherapie aan het Kempler Instituut. Deze studie zet me nog meer stil bij wie ikzelf ben. Kwetsbaar zijn is iets wat ik niet makkelijk vind, maar ik heb geleerd dat ik dit nodig heb om dichtbij mezelf te komen. Kwetsbaarheid gaat over het jezelf laten zien en daarvoor is het allereerst nodig dat je jezelf ziet. Erkennen dat ik me soms bang voel en dit delen, zorgt ervoor dat ik vanuit de verbinding met mezelf in verbinding kom met de ander. Zo weet de ander waar ik sta en kan hij of zij er ook voor mij zijn!

Het einde van de opleiding komt in zicht. Betekent het dat ik niet meer bang ben om te falen en dat geen struggles meer heb? Nee, maar ik heb geleerd dat ik me niet hoef te laten leiden door de obstakels. Door met moed het leven tegemoet te treden en ‘gewoon’ de dingen doen die ik graag wil doen, heb ik ervaren dat mijn angst minder op de voorgrond is. Zoals Nelson Mandela het zegt: ‘Ik heb geleerd dat moed niet de afwezigheid van angst is, maar de overwinning over de angst. Een moedig persoon is niet iemand die geen angst voelt, maar diegene die de angst overwint.’

Het is niet alleen een horizontale verbinding (met mezelf en de ander) die voor geluk zorgt in mijn leven. Juist de verbinding met God geeft een diepere vreugde, voldoening en veerkracht aan mijn leven. Door Hem weet ik me gezien en geliefd, hoe het leven ook gaat!

Mijn passie is om samen met jou te zoeken hoe jij, je relatie of gezin tot bloei kan komen. Dat je beter weet wie je bent en wat jou vreugde, voldoening en veerkracht geeft in het leven!