De mooiste vallei ben jezelf

Ik ben Jacco Eggebeen, getrouwd met Lisanne en vader van twee prachtige dochters. Ik ben opgegroeid in het rustige dorp Kruiningen in Reimerswaal. Tijdens het opgroeien zag ik thuis vooral een focus op het materiele. Er werd weinig gepraat over emoties of over wat er in mij om ging. Ik heb me onder meer hierdoor al vroeg afgesloten. Wie ziet mij? Wie weet er wie ik echt ben? Deze pijnlijke vragen passeerde ik het liefst om door te gaan met de taken van alle dag. Ik had het idee dat niemand om mij gaf. Op hun eigen manier werkten mijn ouders hard om het eigen gezin te draaien. Door dit voorbeeld dacht ik mijn leven alleen te moeten vormgeven. Zij deden hun ding, ik het mijne en iedereen ging zo zijn eigen weg. Er ging pas een lichtje branden toen mijn therapeut vroeg wie ik was. Ik was 22 jaar en had er geen antwoord op. Wat bedoelde hij? Ik kwam er achter dat ik een harde werker was die vergat te leven. Functioneel kon ik prima mee, maar relationeel wist ik het niet. Ik liet mezelf ook niet kennen door de ander, want ik kende mezelf niet. Voor elke emotie had ik een reden nodig. Ik wilde begrijpen zodat daarna de wereld weer veilig voelde.

Inmiddels zit ik in het derde studie jaar van de opleiding tot psychosociaal therapeut aan het befaamde Kempler Instituut. Door een lange weg van therapie, opleiding, boeken lezen en contact met anderen heb ik steeds meer geleerd wie ik ben als emotioneel en relationeel geschapen mens. Ik leef nu veel bewuster om te zijn wie ik wil zijn. Niet om alleen te overleven en al worstelend mezelf staande proberen te houden in deze wereld. Maar juist genietend van wat ik heb en wie ik ben, mijn worstelingen delend met de voor mij belangrijke anderen. Ja zeggend tegen mezelf en tegen de ander. Vooral de gevoelens die ik eerst niet goed kon toestaan, zoals verdriet, boosheid, angst en pijn. Jij bent jij en ik ben ik. Ik maak mezelf nu vrij van wie de ander is en wat de ander doet. Ik hoef mezelf niet te meten met de ander. Ik weet waar ik goed in ben en waar de ander beter in is dan mij. Ik weet wat ik heb en wat ik niet heb. De weg die God met mij gaat maakt mij dienstbaar voor Hem en voor de ander. Zo hoef ik niet te zijn wie ik niet ben of te doen wat ik niet kan.

Vanuit de techniek heb ik de keuze gemaakt voor het Kempler instituut en de psychosociale zorg. De opleiding bied mij veel levensvreugde evenals er op uit trekken met het gezin en de geweldige kampeervakanties. Ik straal als ik het kan hebben over wat er echt toe doet in het leven. Mijn vallei gaat bloeien als ik de wereld van de ander en die van mezelf mag ontdekken. Nieuwsgierig en oprecht ga ik graag mijn weg. Jezus is de vreugde van mijn leven. Hij heeft mijn woestijn doen bloeien en daar mag ik dagelijks van genieten. Hoe? Door te leven vanuit Zijn rust, Zijn vrede en de vrijheid die Hij mij geeft.

De weg van knop tot bloem..

Ik ben Lisanne Eggebeen, 28 jaar, gelukkig getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Bloeien en stralen zijn woorden die me blij maken. En tja, hierin gebied de eerlijkheid me om te zeggen dat dit niet iets is wat altijd zomaar lukt. Terugkijkend op mijn leven ben ik als een knop opengegaan tijdens de opleiding Social Work aan de Christelijke Hogeschool in Ede. In verbinding staan met de ander en de ander verder helpen, was mijn drijfveer voor deze opleiding. Niet alleen heb ik veel geleerd over de mens en problematieken, maar ook veel over mezelf. Wie ben ik? Waar ben ik goed in? Waarom doe ik zoals ik doe? Waarom lukken bepaalde dingen me niet? Zomaar enkele vragen waar ik antwoorden op gekregen heb. Angst om te falen was voor mij een grote blokkade om voluit te kunnen leven en tot bloei te komen. Veel was ik bezig om de dingen perfect te doen, waardoor ik weinig ruimte had om te kunnen genieten.

In 2019 ben ik begonnen met de studie Ervaringsgerichte Pyschosociale Hulpverlening en Gestalts Gezinstherapie aan het Kempler Instituut. Deze studie zette me nog meer stil bij wie ikzelf ben. Kwetsbaar zijn is iets wat ik niet makkelijk vind, maar ik heb geleerd dat ik dit nodig heb om dichtbij mezelf te komen. Kwetsbaarheid gaat over het jezelf laten zien en daarvoor is het allereerst nodig dat je jezelf ziet. Erkennen dat ik me soms bang voel en dit delen, zorgt ervoor dat ik vanuit de verbinding met mezelf in verbinding kom met de ander. Zo weet de ander waar ik sta en kan hij of zij er ook voor mij zijn!

Betekent het dat ik niet meer bang ben om te falen en dat geen struggles meer heb? Nee, maar ik heb geleerd dat ik me niet hoef te laten leiden door de obstakels. Door met moed het leven tegemoet te treden en ‘gewoon’ de dingen doen die ik graag wil doen, heb ik ervaren dat mijn angst minder op de voorgrond is. Zoals Nelson Mandela het zegt: ‘Ik heb geleerd dat moed niet de afwezigheid van angst is, maar de overwinning over de angst. Een moedig persoon is niet iemand die geen angst voelt, maar diegene die de angst overwint.’

Het is niet alleen een horizontale verbinding (met mezelf en de ander) die voor geluk zorgt in mijn leven. Juist de verbinding met God geeft een diepere vreugde, voldoening en veerkracht aan mijn leven. Door Hem weet ik me gezien en geliefd, hoe het leven ook gaat!

Mijn passie is om samen met jou te zoeken hoe jij, je relatie of gezin tot bloei kan komen. Dat je beter weet wie je bent en wat jou vreugde, voldoening en veerkracht geeft in het leven!